a folsav
2005.04.03. 18:54
Egy kutatás szerint az ételek folsavval történő gazdagításának elterjedt gyakorlata lassan megváltoztatja a populáció genetikai állományát, és a jövőbeli generációkat érzékenyebbé teheti a betegségekkel szemben.
Ezen vitatható elméletet Mark Lucock ausztrál és Zoe Yates angol kutató állította fel. A folsav a B-vitamin egyik típusa, mely létfontosságú számos metabolikus folyamathoz, és a törvény szerint liszthez, valamint egyes országokban egyéb gabona termékekhez adják hozzá. Ezzel biztosítják, hogy a terhes nők, akik gyakran nem is tudnak terhességükről, elég folsavat vegyenek magukhoz, és így csökkentsék a baba esélyeit az agyi és gerincbetegségekre.
Lucock és Yates szerint a folsavas gazdagítás, mely az egész populáció tápanyag bevitelét növeli, lassan csökkenti és módosítja a populáció genetikai állományát, így potenciálisan egészségtelenné teszi az embereket. Lucock szerint az elméletet már korábban is alaposan átrágták a kutatók.
A kutatók egy kisebb csoport tanulmányra is alapoztak, melyek kimutatták, hogy a folsavban gazdag étkeken élő babák hajlamosak egy gén különleges alakjának hordozására. Ezek a babák a 677T MTHFR génnel rendelkeznek, mely részt vesz a vitamin metabolizmusában. Egy 2000-es tanulmány szerint például ezek a babák négyszer nagyobb eséllyel hordozták a gén variációját, mint azok, amelyek nem kaptak elég folsavat.
Ezek a tanulmányok azt sugallják, hogy a génvariánst hordozó magzatok sokkal nagyobb eséllyel élik túl a születést, ha anyjuk folsavban gazdagon étkezik. Mivel a széles körben elterjedt folsav felhasználás és a vitamin kiegészítők biztosítják, hogy egyre több anya rendelkezzen nagy mennyiségű tápanyaggal, a gént hordozó gyerekek aránya is nő.
Ez a genetikai változás azonban egy idő után negatív eredményeket is hozhat. Luckock szerint már több tanulmány is kimutatta, hogy a gén ugyanezen formája - 677T MTHFR - növelheti a felnőttek esélyét számos betegségre, többek között szívroham, bizonyos rákfajták és terhesség komplikációi iránt.
Más eredmények azt sugallják, hogy a gén ezen káros hatási sokkal hétköznapibbak, amikor az emberek folsavban szegényen étkeznek. Egyelőre nem tiszta a tudomány számára sem, hogy ez miként lehetséges, ám amíg az emberek nagy mennyiségű folsavat fogyasztanak, addig kompenzálható a 677T MTHFR gén hatása.
Ugyanakkor a kutató arra is figyelmeztet, hogy a folsav széles körű felhasználása olyan jövőbeli populációt hozhat létre, mely már mesterségesen függ majd a nagyobb mennyiségű vitamintól, és egy olyat is, mely sokkal érzékenyebb a halálos betegségek iránt a folsav eltűnésével.
Jelenleg Lucock elmélete szerint a folsavban gazdag étkezés egészségügyileg jótékony hatással van a terhes nőkre, és ki is küszöböli a jövőbeli veszélyt. Ám addig, míg az ilyen étkezés egészségügyi veszélyeit nem vizsgálják ki tüzetesen, nem ártana a kormányoknak kicsit kevesebb folsavat adni az ételekhez. Például elég lenne a nőknek 200 mikrogramm naponta, a jelenlegi 400 mikrogramm helyett.
Több táplálkozástudományi szakember szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy ez a genetikai szelekció egyáltalán megtörténik-e. Maga az elmélet igen érdekes a tudósok szerint, de egyelőre nem kell drasztikus intézkedéseket hozni. Larry Brody genetikus szerint a folsav okozta genetikai módosulás olyan lassan történne meg, ha tényleg megtörténik, hogy valószínűleg nem is észlelnénk. A kutató szerint a változáshoz több ezer év kell.
A babák gerincbetegségekkel történő születésének kiküszöbölése mellett, egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a folsav véd a szívbetegségek és a szélütés ellen is. Ám a folsav szedésének hosszú távú hatásai egyelőre nem ismertek. Nem zárták még ki azt sem, hogy a nagy mennyiség fogyasztása bizonyos rákfajták kialakulásához vezethet.
Az ilyen aggodalmak miatt egyes országokban, például Angliában már nem adnak folsavat a liszthez. Ugyanakkor mindenki arra vár, hogy az amerikaiak mit derítenek ki. Lucock és a többi kutató hosszú távú kísérleteket javasolnak a folsavas étel kiegészítés lehetséges hatásainak megvizsgálására.
|