Vércsoport-diéta: őseink eledele
2010.01.11. 14:47
Ennek a diétának az alapgondolata, hogy a különféle vércsoportok más-más történeti korokban alakultak ki, s ezekben az időszakokban eltérő étrendhez szokott hozzá az emberek emésztőrendszere. Ha azokat az ételeket fogyasztjuk, amelyeket vércsoportuknak megfelelően az őseink is ettek, elérjük ideális testsúlyunkat és egészségi állapotunkat – ellenkező esetben viszont árthatunk is magunknak.
Két amerikai orvos-természetgyógyász, Dr. James D’Adamo és fia, Dr. Peter D’Adamo dolgozta ki ezt az étrendet. Rendszerük szerint a vércsoportban rejlik annak magyarázata, hogy milyen élelmiszerektől fogyunk és leszünk egészségesek, és mely ételek betegítik meg a szervezetünket.
Az alapoktól
A vércsoport-diéta alapelvei szerint a 0-ás a legősibb vércsoport: körülbelül időszámításunk előtt 50 000 évvel alakult ki, amikor a vadászó és gyűjtögető őseink étrendjében a vörös húsok domináltak. Aki ehhez a vércsoporthoz tartozik, annak a húsokban bővelkedő étrend ajánlott. A szénhidrátokat ugyanis nem tudja megfelelően feldolgozni szervezetük, ettől elhízhatnak. Az állati eredetű fehérjék feldolgozásához viszont intenzív edzésre is szükségük van.
Az A-vércsoport akkor fejlődött ki, amikor a vadászó-gyűjtögető emberek letelepedtek és áttértek a földművelésre, úgy időszámításunk előtt 25 000 és 15 000 között. Az ő szervezetük kevés gyomorsavat termel, így az állati eredetű fehérjékben gazdag étrend nemigen való nekik – a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek viszont annál inkább.
A B-vércsoport a nomádoké: időszámításunk előtt 15 000 és 10 000 között alakulhatott ki, szülőhazáját a mai India és Pakisztán területére teszik. A zord körülmények között az ekkori emberek túlélését az állattenyésztés és a folyamatos vándorlás biztosította. Ennek megfelelően emésztőrendszerük a hús és a tejtermékek tökéletes lebontásához alkalmazkodott. Ma is az ezen alapuló étrend legjobb a számukra, de a legtöbb élelmiszert képesek feldolgozni.
A legfiatalabb az AB vércsoport, mindössze 1500 éves. Mivel az A- és B- vércsoport keveredésével jött létre, így mindkét csoport jellemzőit magán viseli, és mindkettőjük étrendjét követheti. A húst azonban nem bontja le olyan jól az ebbe a csoportba tartozók szervezete, mint a halat, a gabonát és a szóját.
Érdemes tudni!
Az elmélet szerint ételeink egy részében olyan fehérjemolekulák (lektinek) találhatók, amelyek vércsoport-specifikusak. Ha számunkra káros lektinek jutnak szervezetünkbe, az ártani fog, míg ha a vércsoportunk szerint kedvezőeket fogyasztunk, egészségünket segítjük elő. A vércsoportidegen lektinek ugyanis a véráramba jutva kicsapódnak: ez persze nem olyan veszélyes dolog, mint ha más vércsoportú vért kapnánk, de általuk olyan anyagcsere-melléktermékek keletkeznek, amelyekkel az immunrendszernek meg kell küzdenie. Így viszont elképzelhető, hogy védekező rendszerünknek nem marad kapacitása a külső kihívásokkal való szembenézésre, és védtelenebbek leszünk a különféle fertőzésekkel szemben. Egyes lektinek ráadásul blokkolhatják szervezetünk bizonyos enzimjeinek működését, így lassíthatják az anyagcserét.
A módszer bírálói viszont azt állítják, hogy az élelmiszerek lektinjei a hő vagy az emésztés hatására általában lebomlanak, így a szervezetünkkel csak alig vagy egyáltalán nem lépnek kapcsolatba. A módszer támogatói ellenben azzal érvelnek a vércsoport-diéta mellett, hogy a vércsoport az élet minden területét befolyásolja: a különféle vércsoportú embereknek más a habitusa, és más betegségekre is hajlamosak.
0-ás vércsoport:
Ajánlott élelmiszerek:
Borjú-, marha- és vadhús, bárány, nyúl, ponty, sügér, hering, lazac, pisztráng, makréla, tonhal. A tejtermékek közül szinte csak a kecskesajt ajánlott, jó hatásúak viszont a szójából készített ételek. Szintén nekik való a füge, a szilva, a ringló, az alma, az ananász, a barack, a körte, a málna és a ribizli. Brokkolit, articsókát, salátákat, fokhagymát, karalábét, póréhagymát; kiegészítőként vajbabot, zöldborsót, édesköményt, újhagymát, tököt, babféléket is bátran fogyaszthatnak. Rizsféléket, árpa- és rozskészítményeket, diót és tökmagot, bármelyik zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, köményt, cayenne borsot, gyömbért, kurkumát, koriandert, paprikát, mustárt, tárkonyt is használhatnak ételeikhez.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
Kerülendő élelmiszerek:
Liba, kacsa, füstölt hús, füstölt lazac, tintahal, ecetes hering, kaviár, tehéntej és tejtermékek, búzából készült élelmiszerek, gabonapelyhek. A zöldségek közül a padlizsánt, az avokádót, a gombát, a káposztát és a karfiolt, a gyümölcsök közül: az epret, a szedret, a narancsot és a mandarint, a sárgadinnyét, a fűszerek közül a fehér és fekete borsot, a szerecsendiót, a vaníliát, a fahéjat és a boreceteket kell kerülniük. Ne fogyasszanak kávét és alkoholt sem, utóbbiak közül egy kevés bort megengedhetnek maguknak.
A-vércsoport:
Ajánlott élelmiszerek:
Pontyfélék, folyami sügér, tőkehal, pisztráng, szardínia, makréla, szójafélék, lencse és babféleségek, kecsketej, kecskesajt, rizsfélék.
A zöldségfélék közül válasszák az articsókát, laskagombát, brokkolit, káposztát, karalábét, fokhagymát, póréhagymát, tököt, tormát, a gyümölcsök közül a sárgabarackot, a szilvát, a ringlót, a citromot, az áfonyát, a meggyet, a mazsolát.
Len- és olívaolajat, diót, földimogyorót, tökmagot is bátran fogyaszthatnak, valamint felhasználhatnak minden zöldfűszert és a petrezselymet, fokhagymát, mustárt, gyömbért. Kávét is ihatnak.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
Kerülendő élelmiszerek:
A húsfélék minden formája, harcsa, csuka, hering, angolna, az összes héjas tengergyümölcse, tintahal, nyelvhal, tejtermékek, krumpli, csicseriborsó, vörös bab, durumliszt, teljes kiőrlésű liszt, búzapehely, búzacsíra, búzakorpa.
A zöldségek közül: a kínai kel, a padlizsán, a csiperkegomba, a káposzta- és paprikafélék. Gyümölcsök közül a sárgadinnye, a rebarbara, a mangó és a mandarin. Étolajok, az olívaolajat kivéve. Kesudió, pisztácia, bors, kapribogyó, borecet.
B-vércsoport:
Ajánlott élelmiszerek:
Vadhús, bárány, nyúl, hering, tőkehal, lepényhal, pisztráng, lazac, makréla, szardínia, kardhal, tejtermékek, szójafélék, köles, zab, rozsfélék.
Zöldségek közül a zöldborsó, a zöldbab, a brokkoli, a padlizsán, a kínai kel, a karfiol, a fokhagyma, a póréhagyma, a fejes káposzta, a karalábé. A gyümölcsök közül az almát, a körtét, az ananászt, a barackot, az epret, a málnát, az áfonyát, a bodzát, a dinnyét fogyaszthatják. Vajat, halolajat, olíva- és lenmagolajat, zöldfűszereket, curryt, cayenne-borsot, szegfűszeget, gyömbért, köményt, kardamomot, kurkumát, tormát, paprikát, szerecsendiót, mustárt, sáfrányt, vaníliát is használhatnak.
Kerülendő élelmiszerek:
Liba, kacsa, csirke, tyúk, sertés, angolna, osztriga, hering, kagyló, penészes sajtok, ömlesztett sajtok, tejes fagylaltok, kukoricaliszt, hajdina. Zöldségek közül a kukoricát, a tököt, az avokádót, a retket, a paradicsomot, gyümölcsök közül a gránátalmát és a rebarbarát érdemes kerülniük. Kukorica-, repce- és szezámolajat se használjanak, kerüljék a magokat és a diót, valamint a borsot és a fahéjat.
AB vércsoport:
Ajánlott élelmiszerek:
Nyúl, pulyka, bárány, csuka, ponty, pisztráng, harcsa, tonhal, lazac, nyelvhal, tőkehal, kaviár, szójaféléket, sovány tehéntej, savó, eidami, ementáli és gouda sajt, kecsketej és -sajt, burgonya, rizs, zab, búza.
A zöldségek közül a tököt leszámítva bármelyik hazai termés, bármely hazai gyümölcs, olíva-, repce- és lenmagolaj, földimogyoró, zöldfűszerek, gyömbér, torma, curry, fokhagyma, kömény, kurkuma, szerecsendió, pirospaprika, sáfrány, mustár, vanília, fahéj.
Kerülendő élelmiszerek:
Baromfi, borjú, marha, sertés, szarvas, őz, füstölt lazac, brie, camambert, penészes sajtok, zsíros tej, parmezán, hüvelyesek, kukorica.
A gyümölcsök közül a banánt, a narancsot, a mangót, a gránátalmát, a
zöldségek közül az olajbogyót és a retket kerüljék. A sáfrány, a szezám és a kukorica olaját, a tökmagot, a mogyorót, a borsot, a boreceteket, a kapribogyót ne fogyasszák, és az égetett szeszt is kerüljék.
Horváth Judith
Mintaétrend egy napra
|
0
|
A
|
B
|
AB
|
Reggeli
|
Egy banán,
körte és alma
|
2 szelet teljes kiőrlésű kenyér mogyoróvajjal, egy kis pohár grépfrútlé
|
Egy tálka zabpehely tej és víz keverékében főzve, egy banán
|
Puffasztott rizs sovány tejjel, egy pohár ananászlé
|
Ebéd
|
Egy kis doboz tonhal, olívaolajjal lecsepegtetett fejes salátával
|
Zöldségleves két szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, 3 szem aszalt sárgabarack
|
1 szem héjában sült burgonya túróval és salátával
|
Mozzarella- paradicsom saláta 2 szelet rozskenyérrel, egy kivi
|
Vacsora
|
Egy kisebb
szelet grillezett marhahátszín borssal, hagymával és édesburgonyá-val
|
Saláta lencséből, zöldbabból, barna rizsből, dióból, római salátából, zellerből és vöröshagymából, olívaolajjal
|
Bárány kebab tzatzikivel, barna rizzsel és zöldsalátával
|
Wokban sütött pulyka pulykamellből, brokkoliból, hagymából, karfiolból, répából és gombából, barna rizzsel
|
Tízórai, uzsonna
|
Szilva
|
Egy marék cseresznye
|
Egy doboz sovány joghurt
|
Két szem rizskeksz túróval és egy marék szőlő
|
Kalória
|
1000
|
1150
|
1200
|
1200
|
További információ
Peter J. D’Adamo – Catherine Whitney: Az ABO terv (CF-Net Kft, 1998)
Peter J. D’Adamo – Catherine Whitney: 4 vércsoport szerinti diéta szív- és érrendszeri betegeknek (Trivium Kiadó)
Beatrice Wagner – Frank Liebke: Vércsoport-diéta (Alexandra Kiadó, 2000
|