Az irritábilis bélszindróma tüneteinek enyhítése
2010.01.03. 13:44
Elsősorban fiatal nők betegsége az IBS, az irritábilis bélszindróma, amely fájdalommal, felfúvódással, bélgázokkal, székrekedéssel vagy éppen hasmenéssel jár. Ausztrál kutatók egy új diétát ajánlanak a tünetek enyhítésére.
A diéta lényege, hogy kerülni kell egyes ételeket és élelmiszer-csoportokat, azokat, amelyek erjedő, rövid láncú szénhidrátokat tartalmaznak.
Egy rövidítés adja az új diéta nevét, ez az alacsony FODMAP-tartalmú diéta (Fermentable Oligo, Di- and Monosaccharides and Polyols).
Az ilyen összetevőket tartalmazó, tehát IBS esetén kerülendő élelmiszerek a következők:
– méz
– alma, körte, barack, szilva és nektarin
– hagyma, póréhagyma, fokhagyma, articsóka
– káposzta, karfiol, kelbimbó
– polyol édesítőszerek (szorbitol, mannitol, xylitol)
– bab és borsófélék, lencse
A diéta lényege, hogy nem minden cukorfajtát tud a vékonybél sikeresen lebontani és felszívni. Ezért ezek a cukrok a bélbaktériumok hatására erjedni kezdenek, ami vízelvonással és gáztermelődéssel jár. Ezek okozzák a legtöbb tünetet.
A legtöbb eddig alkalmazott diéta hatástalan maradt, az alacsony FODMAP-tartalmú diétát azonban placebo-kontrollált vizsgálat során eredményesnek találták.
|