Egészséges-e a csokoládé?
2007.05.11. 20:21
Most már bizonyított tény: a csokoládé valóban jót tesz a szívnek, mert antioxidánsokban gazdag flavonoidokat tartalmaz. Ugyanakkor azonban, sajnos, hizlal is.
Egy fél kiló tejcsokoládé energiatartalma 2300 kalória. – Semmi baj, ha néha megeszünk egy kis csokoládét – mondja Lona Sandon, az amerikai dietetikusok szövetségének szóvivője. – Igen, vannak benne antioxidánsok, ugyanakkor azonban mégsem tartozik mindennapi táplálékaink közé.
A kutatók szerint a kakaóbab serkenti a vér áramlását, és a véralvadást is csökkentheti. Erre bizonyíték, hogy az igen sok kakaót fogyasztó panamai kuna indiánoknál szokatlanul ritka a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri megbetegedés. A Harvard egyetem kutatói megállapították, hogy a csokoládét evők átlagosan egy évvel tovább élnek azoknál, akik megtartóztatják magukat ettől az élvezettől. És szemben a közhiedelemmel, a csokoládétól nem lesz az ember bőre pattanásos, sőt, a nőknek még javul is a bőrük.
De nem minden csokoládé egyforma. A fekete, azaz keserű csokoládé jobb, mert több benne a flavonoid, és kevesebb cukrot tartalmaz, mint a tejcsokoládé. Létezik B6, B12, C és E-vitaminnal dúsított csokoládé is.
A szakember szerint azonban még az egészségre előnyösebb keserű csokoládé fogyasztását sem szabad túlzásba vinni. Ha kakaót főzünk, jobb a porból készült, mint az instant, mert az eljárás során elpusztulnak a hasznos anyagok.
Ha úgy érzi, a csokoládénak mennyei az íze, ezzel nincs egyedül. Az azték indiánok szerint a kakaóbab magvait egy próféta egyenesen a paradicsomból hozta le a földre.
|