kávéval az egészségért
2005.10.08. 09:07
Egy amerikai vizsgálat igazolta, hogy a legtöbb egészségvédő hatású antioxidánst kávé fogyasztása révén visszük szervezetünkbe.
Joe Vinson, a pennsylvaniai Scranton Egyetem kémiaprofesszora több mint 100 élelmiszer antioxidáns-tartalmát vizsgálta, és hasonlította össze. Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek közömbösítik a szervezetben keletkező igen reakcióképes, és ezért veszélyes oxigéngyököket. Ezek a gyökök kölcsönhatásba léphetnek molekuláris szinten különféle anatómiai képletekkel valamint a sejtek DNS-ével is, így érrendszeri és daganatos megbetegedések kialakulásához vezethetnek. Az antioxidánsok tehát e megbetegedések kockázatát csökkentik.
Vinson professzor vizsgálata során nem csupán az egyes élelmiszerek antioxidáns-tartalmát mérte, hanem ezeket az eredményeit összevetette azzal is, hogy mely termékből mennyit fogyaszt az átlag amerikai. Így megkapta, hogy a napi antioxidáns-bevitelhez milyen mértékben járul hozzá az egyes élelmiszerek fogyasztása.
Jóból is megárt...
Bár a hatóanyag-tartalom tekintetében a datolya lett az első helyezett, azaz ez a gyümölcs tartalmazza a legtöbb antioxidánst, az összesített listán már a kávé a fő antioxidáns-forrás. Hiszen datolyából Amerikában (és Európában is) jóval kevesebb fogy, mint kávéból. A statisztikák szerint az amerikai felnőttek naponta átlag 1,64 csésze kávét fogyasztanak, ami 1299 mg antioxidáns bevitelét jelenti.
A második helyre a tea került, ebből a napi antioxidáns-bevitel 294 mg. Az első öt között szerepel még a banán (76 mg), a szárazbab (72 mg) és a kukorica (48mg).
Vinson felhívja a figyelmet, hogy a nagymértékű kávéfogyasztás - a fent ismertetett jótékony hatások mellett - nyugtalanító, vérnyomásemelő, szívfrekvenciát növelő hatásokkal is rendelkezik, és a gyomor nyálkahártyáját is károsíthatja. Ezért igen fontos a mértéktartás, és törekedni kell arra, hogy az antioxidánsokat inkább a káros hatásokkal nem bíró gyümölcsök, zöldségek révén jutassuk szervezetünkbe.
|