Mr tudjuk, mirt j a fokhagyma
2010.01.14. 23:56
Kutatk kztt szles krben elterjedt nzet, hogy a fokhagyma zt s illatt ad szerves sszetevje, az allicin a vilg egyik legelterjedtebb antioxidnsa. Azt azonban egszen mostanig nem tudtuk, hogy hogyan fejti ki hatst, s mirt ez halmozdik fl a fokhagymban, szemben a gyakoribb antioxidnsokkal (E-vitamin, Q10 koenzim), amelyek a szabad gykk kros hatstl vdenek meg.
„Nem tudtuk, hogy a fokhagymban mirt van ilyen hatkony antioxidns, s kzben ebben a nvnyben mirt nem tallhat nagy mennyisg a tbbi olyan anyagbl, ami ltalban felels az antioxidns aktivitsrt a nvnyekben. Ha az allicin valban az antioxidns hatsa miatt van a fokhagymban, krds, hogy hogyan fejti ki azt.”
A kutatk felvetettk, hogy nem az allicin az, ami olyan hatkonyan semlegesti a szabad gykket, hanem az egyik lebomlsi termke. A mestersgesen ellltott allicinnel vgzet ksrletek azt mutattk ugyanis, hogy a molekula lebomlsa sorn kpzdik egy sav, ami nagyon gyorsan reagl a szabad gykkkel.
„Valjban az allicinnek le kell bomlania ahhoz, hogy hatkony antioxidns szabaduljon fel. A szulfnsav sszetev s a szabadgykk kztt nagyon gyors a reakci, ppen csak annyi id kell hozz, amg a kt molekula tallkozik. Eddig mg nem talltunk olyan termszetes vagy mestersges anyagot, ami ilyen gyorsan hatstalantja az oxidl anyagokat.”
A kutatk szerint a szulfnsav reakcikszsgvel magyarzhat a fokhagyma egszsges hatsa. „Szzadok ta hasznljk a fokhagymt a npi gygyszatban, s szmtalan fokhagymaksztmny van a piacon, de mostanig nem volt magyarzat arra, hogy mirt ilyen egszsges. Taln ez az els lps ahhoz, hogy leleplezzk a kmiai folyamatot, ami a fokhagyma jtkony hatsait magyarzza.”
A tbbi hagymafajta is tartalmaz allicinhez hasonl anyagokat, de ezeknek nem teljesen azonos az egszsgre gyakorolt hatsa. Ez valsznleg azzal magyarzhat, hogy az allicin-analgok lassabban bomlanak le, s gy alacsonyabb lesz a szulfnsav-szint a szervezetben.
|