Vrcsoport-dita: seink eledele
2010.01.11. 14:47
Ennek a ditnak az alapgondolata, hogy a klnfle vrcsoportok ms-ms trtneti korokban alakultak ki, s ezekben az idszakokban eltr trendhez szokott hozz az emberek emsztrendszere. Ha azokat az teleket fogyasztjuk, amelyeket vrcsoportuknak megfelelen az seink is ettek, elrjk idelis testslyunkat s egszsgi llapotunkat – ellenkez esetben viszont rthatunk is magunknak.
Kt amerikai orvos-termszetgygysz, Dr. James D’Adamo s fia, Dr. Peter D’Adamo dolgozta ki ezt az trendet. Rendszerk szerint a vrcsoportban rejlik annak magyarzata, hogy milyen lelmiszerektl fogyunk s lesznk egszsgesek, s mely telek betegtik meg a szervezetnket.
Az alapoktl
A vrcsoport-dita alapelvei szerint a 0-s a legsibb vrcsoport: krlbell idszmtsunk eltt 50 000 vvel alakult ki, amikor a vadsz s gyjtget seink trendjben a vrs hsok dominltak. Aki ehhez a vrcsoporthoz tartozik, annak a hsokban bvelked trend ajnlott. A sznhidrtokat ugyanis nem tudja megfelelen feldolgozni szervezetk, ettl elhzhatnak. Az llati eredet fehrjk feldolgozshoz viszont intenzv edzsre is szksgk van.
Az A-vrcsoport akkor fejldtt ki, amikor a vadsz-gyjtget emberek letelepedtek s ttrtek a fldmvelsre, gy idszmtsunk eltt 25 000 s 15 000 kztt. Az szervezetk kevs gyomorsavat termel, gy az llati eredet fehrjkben gazdag trend nemigen val nekik – a vegetrinus s makrobiotikus trendek viszont annl inkbb.
A B-vrcsoport a nomdok: idszmtsunk eltt 15 000 s 10 000 kztt alakulhatott ki, szlhazjt a mai India s Pakisztn terletre teszik. A zord krlmnyek kztt az ekkori emberek tllst az llattenyszts s a folyamatos vndorls biztostotta. Ennek megfelelen emsztrendszerk a hs s a tejtermkek tkletes lebontshoz alkalmazkodott. Ma is az ezen alapul trend legjobb a szmukra, de a legtbb lelmiszert kpesek feldolgozni.
A legfiatalabb az AB vrcsoport, mindssze 1500 ves. Mivel az A- s B- vrcsoport keveredsvel jtt ltre, gy mindkt csoport jellemzit magn viseli, s mindkettjk trendjt kvetheti. A hst azonban nem bontja le olyan jl az ebbe a csoportba tartozk szervezete, mint a halat, a gabont s a szjt.
rdemes tudni!
Az elmlet szerint teleink egy rszben olyan fehrjemolekulk (lektinek) tallhatk, amelyek vrcsoport-specifikusak. Ha szmunkra kros lektinek jutnak szervezetnkbe, az rtani fog, mg ha a vrcsoportunk szerint kedvezeket fogyasztunk, egszsgnket segtjk el. A vrcsoportidegen lektinek ugyanis a vrramba jutva kicsapdnak: ez persze nem olyan veszlyes dolog, mint ha ms vrcsoport vrt kapnnk, de ltaluk olyan anyagcsere-mellktermkek keletkeznek, amelyekkel az immunrendszernek meg kell kzdenie. gy viszont elkpzelhet, hogy vdekez rendszernknek nem marad kapacitsa a kls kihvsokkal val szembenzsre, s vdtelenebbek lesznk a klnfle fertzsekkel szemben. Egyes lektinek radsul blokkolhatjk szervezetnk bizonyos enzimjeinek mkdst, gy lassthatjk az anyagcsert.
A mdszer brli viszont azt lltjk, hogy az lelmiszerek lektinjei a h vagy az emszts hatsra ltalban lebomlanak, gy a szervezetnkkel csak alig vagy egyltaln nem lpnek kapcsolatba. A mdszer tmogati ellenben azzal rvelnek a vrcsoport-dita mellett, hogy a vrcsoport az let minden terlett befolysolja: a klnfle vrcsoport embereknek ms a habitusa, s ms betegsgekre is hajlamosak.
0-s vrcsoport:
Ajnlott lelmiszerek:
Borj-, marha- s vadhs, brny, nyl, ponty, sgr, hering, lazac, pisztrng, makrla, tonhal. A tejtermkek kzl szinte csak a kecskesajt ajnlott, j hatsak viszont a szjbl ksztett telek. Szintn nekik val a fge, a szilva, a ringl, az alma, az anansz, a barack, a krte, a mlna s a ribizli. Brokkolit, articskt, saltkat, fokhagymt, karalbt, prhagymt; kiegsztknt vajbabot, zldborst, deskmnyt, jhagymt, tkt, babflket is btran fogyaszthatnak. Rizsflket, rpa- s rozsksztmnyeket, dit s tkmagot, brmelyik zldfszert, petrezselymet, fokhagymt, kmnyt, cayenne borsot, gymbrt, kurkumt, koriandert, paprikt, mustrt, trkonyt is hasznlhatnak teleikhez.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
Kerlend lelmiszerek:
Liba, kacsa, fstlt hs, fstlt lazac, tintahal, ecetes hering, kavir, tehntej s tejtermkek, bzbl kszlt lelmiszerek, gabonapelyhek. A zldsgek kzl a padlizsnt, az avokdt, a gombt, a kposztt s a karfiolt, a gymlcsk kzl: az epret, a szedret, a narancsot s a mandarint, a srgadinnyt, a fszerek kzl a fehr s fekete borsot, a szerecsendit, a vanlit, a fahjat s a boreceteket kell kerlnik. Ne fogyasszanak kvt s alkoholt sem, utbbiak kzl egy kevs bort megengedhetnek maguknak.
A-vrcsoport:
Ajnlott lelmiszerek:
Pontyflk, folyami sgr, tkehal, pisztrng, szardnia, makrla, szjaflk, lencse s babflesgek, kecsketej, kecskesajt, rizsflk.
A zldsgflk kzl vlasszk az articskt, laskagombt, brokkolit, kposztt, karalbt, fokhagymt, prhagymt, tkt, tormt, a gymlcsk kzl a srgabarackot, a szilvt, a ringlt, a citromot, az fonyt, a meggyet, a mazsolt.
Len- s olvaolajat, dit, fldimogyort, tkmagot is btran fogyaszthatnak, valamint felhasznlhatnak minden zldfszert s a petrezselymet, fokhagymt, mustrt, gymbrt. Kvt is ihatnak.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
Kerlend lelmiszerek:
A hsflk minden formja, harcsa, csuka, hering, angolna, az sszes hjas tengergymlcse, tintahal, nyelvhal, tejtermkek, krumpli, csicseribors, vrs bab, durumliszt, teljes kirls liszt, bzapehely, bzacsra, bzakorpa.
A zldsgek kzl: a knai kel, a padlizsn, a csiperkegomba, a kposzta- s paprikaflk. Gymlcsk kzl a srgadinnye, a rebarbara, a mang s a mandarin. tolajok, az olvaolajat kivve. Kesudi, pisztcia, bors, kapribogy, borecet.
B-vrcsoport:
Ajnlott lelmiszerek:
Vadhs, brny, nyl, hering, tkehal, lepnyhal, pisztrng, lazac, makrla, szardnia, kardhal, tejtermkek, szjaflk, kles, zab, rozsflk.
Zldsgek kzl a zldbors, a zldbab, a brokkoli, a padlizsn, a knai kel, a karfiol, a fokhagyma, a prhagyma, a fejes kposzta, a karalb. A gymlcsk kzl az almt, a krtt, az ananszt, a barackot, az epret, a mlnt, az fonyt, a bodzt, a dinnyt fogyaszthatjk. Vajat, halolajat, olva- s lenmagolajat, zldfszereket, curryt, cayenne-borsot, szegfszeget, gymbrt, kmnyt, kardamomot, kurkumt, tormt, paprikt, szerecsendit, mustrt, sfrnyt, vanlit is hasznlhatnak.
Kerlend lelmiszerek:
Liba, kacsa, csirke, tyk, serts, angolna, osztriga, hering, kagyl, penszes sajtok, mlesztett sajtok, tejes fagylaltok, kukoricaliszt, hajdina. Zldsgek kzl a kukorict, a tkt, az avokdt, a retket, a paradicsomot, gymlcsk kzl a grntalmt s a rebarbart rdemes kerlnik. Kukorica-, repce- s szezmolajat se hasznljanak, kerljk a magokat s a dit, valamint a borsot s a fahjat.
AB vrcsoport:
Ajnlott lelmiszerek:
Nyl, pulyka, brny, csuka, ponty, pisztrng, harcsa, tonhal, lazac, nyelvhal, tkehal, kavir, szjaflket, sovny tehntej, sav, eidami, ementli s gouda sajt, kecsketej s -sajt, burgonya, rizs, zab, bza.
A zldsgek kzl a tkt leszmtva brmelyik hazai terms, brmely hazai gymlcs, olva-, repce- s lenmagolaj, fldimogyor, zldfszerek, gymbr, torma, curry, fokhagyma, kmny, kurkuma, szerecsendi, pirospaprika, sfrny, mustr, vanlia, fahj.
Kerlend lelmiszerek:
Baromfi, borj, marha, serts, szarvas, z, fstlt lazac, brie, camambert, penszes sajtok, zsros tej, parmezn, hvelyesek, kukorica.
A gymlcsk kzl a bannt, a narancsot, a mangt, a grntalmt, a
zldsgek kzl az olajbogyt s a retket kerljk. A sfrny, a szezm s a kukorica olajt, a tkmagot, a mogyort, a borsot, a boreceteket, a kapribogyt ne fogyasszk, s az getett szeszt is kerljk.
Horvth Judith
Mintatrend egy napra
|
0
|
A
|
B
|
AB
|
Reggeli
|
Egy bann,
krte s alma
|
2 szelet teljes kirls kenyr mogyorvajjal, egy kis pohr grpfrtl
|
Egy tlka zabpehely tej s vz keverkben fzve, egy bann
|
Puffasztott rizs sovny tejjel, egy pohr ananszl
|
Ebd
|
Egy kis doboz tonhal, olvaolajjal lecsepegtetett fejes saltval
|
Zldsgleves kt szelet teljes kirls kenyrrel, 3 szem aszalt srgabarack
|
1 szem hjban slt burgonya trval s saltval
|
Mozzarella- paradicsom salta 2 szelet rozskenyrrel, egy kivi
|
Vacsora
|
Egy kisebb
szelet grillezett marhahtszn borssal, hagymval s desburgony-val
|
Salta lencsbl, zldbabbl, barna rizsbl, dibl, rmai saltbl, zellerbl s vrshagymbl, olvaolajjal
|
Brny kebab tzatzikivel, barna rizzsel s zldsaltval
|
Wokban sttt pulyka pulykamellbl, brokkolibl, hagymbl, karfiolbl, rpbl s gombbl, barna rizzsel
|
Tzrai, uzsonna
|
Szilva
|
Egy mark cseresznye
|
Egy doboz sovny joghurt
|
Kt szem rizskeksz trval s egy mark szl
|
Kalria
|
1000
|
1150
|
1200
|
1200
|
Tovbbi informci
Peter J. D’Adamo – Catherine Whitney: Az ABO terv (CF-Net Kft, 1998)
Peter J. D’Adamo – Catherine Whitney: 4 vrcsoport szerinti dita szv- s rrendszeri betegeknek (Trivium Kiad)
Beatrice Wagner – Frank Liebke: Vrcsoport-dita (Alexandra Kiad, 2000
|