Egszsges-e a csokold?
2007.05.11. 20:21
Most mr bizonytott tny: a csokold valban jt tesz a szvnek, mert antioxidnsokban gazdag flavonoidokat tartalmaz. Ugyanakkor azonban, sajnos, hizlal is.
Egy fl kil tejcsokold energiatartalma 2300 kalria. – Semmi baj, ha nha megesznk egy kis csokoldt – mondja Lona Sandon, az amerikai dietetikusok szvetsgnek szvivje. – Igen, vannak benne antioxidnsok, ugyanakkor azonban mgsem tartozik mindennapi tpllkaink kz.
A kutatk szerint a kakabab serkenti a vr ramlst, s a vralvadst is cskkentheti. Erre bizonytk, hogy az igen sok kakat fogyaszt panamai kuna indinoknl szokatlanul ritka a magas vrnyoms s a szv- s rrendszeri megbetegeds. A Harvard egyetem kutati megllaptottk, hogy a csokoldt evk tlagosan egy vvel tovbb lnek azoknl, akik megtartztatjk magukat ettl az lvezettl. s szemben a kzhiedelemmel, a csokoldtl nem lesz az ember bre pattansos, st, a nknek mg javul is a brk.
De nem minden csokold egyforma. A fekete, azaz keser csokold jobb, mert tbb benne a flavonoid, s kevesebb cukrot tartalmaz, mint a tejcsokold. Ltezik B6, B12, C s E-vitaminnal dstott csokold is.
A szakember szerint azonban mg az egszsgre elnysebb keser csokold fogyasztst sem szabad tlzsba vinni. Ha kakat fznk, jobb a porbl kszlt, mint az instant, mert az eljrs sorn elpusztulnak a hasznos anyagok.
Ha gy rzi, a csokoldnak mennyei az ze, ezzel nincs egyedl. Az aztk indinok szerint a kakabab magvait egy prfta egyenesen a paradicsombl hozta le a fldre.
|