A keser csokold gtolja a vrrgkpzdst
2006.11.26. 15:07
Amerikai kutatk megfigyeltk, hogy a sok keser csokoldt fogyasztk vrlemezkinek sszetapadsa cskken. A felfedezsre mintegy vletlenl, egy msik vizsglat „mellktermkeknt” jttek r a kutatk.
Az aszpirin vrlemezkkre gyakorolt hatst vizsgltk, de nem vehettk figyelembe azokat, akik nem feleltek meg minden kritriumnak, azaz annak, hogy ne dohnyozzanak, s ne fogyasszanak olyan telt vagy italt, amely hatssal lehet a vrrgkpzdsre.
Amikor kiderlt hogy egyesek nem tartottk be a csokoldevsre vonatkoz tilalmat, ket sem zrtk ki, hanem egy msik vizsglatba lettek bevonva. Vrmintikat sszevetettk egy kontrollcsoport adataival, hogy a vrrgkpzdst vizsgljk.
A flavonoidokban gazdag, stt, j minsg keser csokoldnak, amely nem tartalmaz a zsrt s cukrot, egszsgvd tulajdonsgai vannak, br ez a hats nem olyan ers, mint az aszpirin esetben, llaptottk meg a kutatk.
A csokoldt fogyasztk csoportjban tlagosan 130 msodperc alatt tapadtak ssze a vrlemezkk, mg a msik csoportban 123 msodperc alatt. Azt is megfigyeltk, hogy a csokoldt evk vizeletben a vrlemezkk aktivitsnak jelentsen kevesebb mellktermke tallhat, ami arra utal, hogy a vrlemezkk nem aktivldnak, gy nem tapadnak olyan mrtkben, mondjk a kutatk.
Brmi, amit az ember elfogyaszt, hatssal van a vrlemezkk funkcijra, azaz, a vralvadsra. Ha a vr hgabb, kevsb valszn a vrrgkpzds, s cskken a a szvinfarktus kockzata is.
Egy kevs j tcsokold alkalmanknt elfogyasztva egszsges lehet, de vakodjunk attl, hogy a szvbetegsg megelzsnek rgyn kilszmra fogyasszuk, mert a zsr s a cukor nagyon kros.
|