kvval az egszsgrt
2005.10.08. 09:07
Egy amerikai vizsglat igazolta, hogy a legtbb egszsgvd hats antioxidnst kv fogyasztsa rvn visszk szervezetnkbe.
Joe Vinson, a pennsylvaniai Scranton Egyetem kmiaprofesszora tbb mint 100 lelmiszer antioxidns-tartalmt vizsglta, s hasonltotta ssze. Az antioxidnsok olyan anyagok, melyek kzmbstik a szervezetben keletkez igen reakcikpes, s ezrt veszlyes oxigngykket. Ezek a gykk klcsnhatsba lphetnek molekulris szinten klnfle anatmiai kpletekkel valamint a sejtek DNS-vel is, gy rrendszeri s daganatos megbetegedsek kialakulshoz vezethetnek. Az antioxidnsok teht e megbetegedsek kockzatt cskkentik.
Vinson professzor vizsglata sorn nem csupn az egyes lelmiszerek antioxidns-tartalmt mrte, hanem ezeket az eredmnyeit sszevetette azzal is, hogy mely termkbl mennyit fogyaszt az tlag amerikai. gy megkapta, hogy a napi antioxidns-bevitelhez milyen mrtkben jrul hozz az egyes lelmiszerek fogyasztsa.
Jbl is megrt...
Br a hatanyag-tartalom tekintetben a datolya lett az els helyezett, azaz ez a gymlcs tartalmazza a legtbb antioxidnst, az sszestett listn mr a kv a f antioxidns-forrs. Hiszen datolybl Amerikban (s Eurpban is) jval kevesebb fogy, mint kvbl. A statisztikk szerint az amerikai felnttek naponta tlag 1,64 cssze kvt fogyasztanak, ami 1299 mg antioxidns bevitelt jelenti.
A msodik helyre a tea kerlt, ebbl a napi antioxidns-bevitel 294 mg. Az els t kztt szerepel mg a bann (76 mg), a szrazbab (72 mg) s a kukorica (48mg).
Vinson felhvja a figyelmet, hogy a nagymrtk kvfogyaszts - a fent ismertetett jtkony hatsok mellett - nyugtalant, vrnyomsemel, szvfrekvencit nvel hatsokkal is rendelkezik, s a gyomor nylkahrtyjt is krosthatja. Ezrt igen fontos a mrtktarts, s trekedni kell arra, hogy az antioxidnsokat inkbb a kros hatsokkal nem br gymlcsk, zldsgek rvn jutassuk szervezetnkbe.
|